“Anna helpt mij met de klachten om te gaan.”

“Ik loop hier al zo lang mee. Ik kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het eerst last had. Het deed altijd wel zeer, maar ik maakte me geen zorgen.” Mensen in haar directe omgeving dachten daar anders over. Knobbeltjes in de borsten is niet iets om te negeren. “Je moet nu naar de huisarts!”

 “Ik ging dus braaf”, vertelt Inez Doreleijers. “De huisarts onderzocht me en bevestigde wat ik al dacht: cystes. Afhankelijk van mijn cyclus werden ze groter en kleiner, meer en minder pijnlijk. Omdat ze zo hard waren, twijfelde hij en stuurde me door naar het ziekenhuis. Binnen een paar dagen kreeg ik een echo, een mammografie en een gesprek bij verpleegkundig specialist Dorothy Heijmans. Ik weet nog dat ik dacht ‘zo, dat gaat rap allemaal’.”

Goede begeleiding

Inez zag op tegen de mammografie. “Ik had de meest verschrikkelijke horrorverhalen gehoord over de pijn en het ongemak. Het vooruitzicht dat mijn borsten ‘geplet’ zouden worden om die röntgenfoto te kunnen maken, maakte me echt angstig. Maar de radioloog en de andere medewerkers van het team Anna Borstzorg waren zo lief. Ze hebben me heel goed begeleid. Daardoor is het toch geen vervelende ervaring geworden. Ook het gesprek met de verpleegkundig specialist was heel prettig. Ze hielp me met verschillende oplossingen om met de klachten om te kunnen gaan.”

Hormoonschommelingen

De aandoening van Inez heet mastopathie. Een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen aan de borst. Zo kan sprake zijn van (erg) pijnlijke borsten of goedaardige knobbeltjes of andere onregelmatigheden in de borst die overigens ook pijnlijk kunnen zijn. “Ik ben van tiener af aan bezig geweest met het in balans houden van mijn hormonen. Ik slikte een tijdje een bepaald merk anticonceptiepil. Dat hielp tegen de pijn, maar ik werd er emotioneel heel vlak van. Zonder die pil voelde ik me veel vrouwelijker en had ik weer zin in dingen. De keuze viel uiteindelijk op het laatste. Die hormoonschommelingen en de cystes die er bij mij dus bij horen, voelen toch natuurlijker.”

Controle

“Eerst kwam ik elk jaar op controle, nu is dat om de twee jaar. Ik vind het fijn dat ze me zo goed in de gaten houden. Als er toch iets ernstigers ontstaat, dan zijn ze er gelijk bij.” Inez krijgt tussendoor af en toe een telefoontje van de verpleegkundig specialist. “Dan vraagt ze hoe het met me gaat. Anna Borstzorg leeft echt mee met mij als patiënt en als mens. Dat vind ik heel bijzonder.”