“Ik heb het Anna en het Catharina echt ervaren als één team”

Het Anna Ziekenhuis voelt voor heel veel mensen in Geldrop en omgeving enorm vertrouwd. En je kunt hier ook voor bijna alles terecht. Maar er zijn natuurlijk situaties die vragen om hoog-specialistische kennis en ervaring. Wist je dat het Anna in zulke gevallen heel nauw samenwerkt met andere ziekenhuizen in de regio? Neem het voorbeeld van gepensioneerd arts Frank Bal. Hij werd voor darmkanker behandeld in het Anna en door ‘zijn eigen’ dokters geopereerd in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Voor de nazorg kwam Frank gewoon weer naar het Anna.

"Ik weet wanneer ik aan de bel moet trekken"

Het begon met verschillende klachten. “Ik had een redelijk ernstige hartritmestoornis. Daarvoor heb ik in het Anna een pacemaker gekregen. En ik had veel anaal bloedverlies. Ik heb zelf jaren als anesthesist intensivist in het ziekenhuis gewerkt. Dus ik weet wanneer ik aan de bel moet trekken. “Ik woon in Geldrop, dus dan ga je naar het Anna.” Maar een goede diagnose was er niet direct. Op aandringen van de huisarts en oncologisch chirurg Ester Schepers kreeg ik uiteindelijk een diepgaand onderzoek en de juiste diagnose: darmkanker. Gelukkig was de tumor goed te opereren.”

Eén team

Frank werd in het Anna Ziekenhuis behandeld door oncologisch chirurgen Ester Schepers en Wim van den Broek. Het Anna heeft een nauwe samenwerking met het Catharina Ziekenhuis. Daar werd Frank uiteindelijk geopereerd, door oncologisch chirurgen Grard Nieuwenhuijzen en Van den Broek samen. “De dokters in het Anna zijn heel bekwaam. En het Catharina Ziekenhuis heeft de technologie en de ervaring. Ik heb het Anna en het Catharina echt ervaren als één team en ik heb vertrouwen in het team”, zegt Frank. “Het is ook geruststellend om te weten dat je niet afhankelijk bent van één dokter en dat je de beste zorg krijgt, naar welk ziekenhuis je ook gaat.”

De volgende ochtend alweer naar huis

Hoe was het om als oud-collega zelf onder het mes te gaan? “Het was eigenlijk heel erg vertrouwd. Ze hadden speciaal voor mij een ploeg met bekenden samengesteld. Dat vond ik een fijn gebaar. Het was bijna gezellig.” Bij Frank werd een stuk van ongeveer 10 centimeter van de endeldarm verwijderd. Best een flinke ingreep, maar: “Het ging razendsnel. Ik moest me ‘s ochtends voor de operatie melden en de volgende ochtend werd ik alweer ontslagen.” Dat heeft alles te maken met de stand van de technologie. “Vroeger kreeg je bij zo’n operatie een behoorlijk lange snee in je buik. Dat maakte de revalidatie best zwaar. Maar ik had niet meer dan een paar kleine gaatjes in mijn buik. Je kunt tegenwoordig ook gewoon eten tot de avond voor de operatie en direct erna. Voor een diabetespatiënt zoals ik is dat heel fijn.”

Het vertrouwde Anna

Frank is blij hoe de operatie is verlopen, maar hij is ook blij om weer terug te zijn in het vertrouwde Anna. “Ik sta nog onder controle bij dokter Van den Broek. Ik woon in Geldrop dus het Anna is lekker dichtbij. We hebben hier geschiedenis. Mijn vrouw is zo’n 40 jaar geleden in het Anna bevallen en onze kinderen zijn hier behandeld. Het is een goed ziekenhuis maar ook gemoedelijk. Ik vind het hier plezierig.”