Aangezichtspijn behandeling (Trigemus neuralgie)

Pijnbestrijding

Download / print

Wat is Trigeminus Neuralgie

Aangezichtspijn ontstaat door een prikkeling of aandoening van een hersenzenuw. De meest voorkomende vorm van aangezichtspijn is Trigeminus Neuralgie (TN), genoemd naar de aangezichtszenuw “nervus trigeminus” ofwel drielingzenuw. Deze zenuw heeft drie takken naar gebieden in het gezicht boven de ogen, rond de neus en onder de mond. Bij TN ontstaan heftige pijnscheuten in het gezicht. De pijnscheuten voelen aan als elektrische stroomstoten en kunnen optreden in alle takken van deze aangezichtszenuw.

De Radio Frequente stroombehandeling

TN wordt behandeld met de Radio Frequente stroombehandeling van het ganglion Gasseri volgens de methode van Sweet. Hierbij wordt de kern van de aangezichtszenuw via een elektrode met warmte behandeld. De zenuw verandert door de warmte van structuur en geeft na verloop van tijd de pijnprikkel niet meer door. De functie van de zenuw blijft intact.

De behandeling kan een inwerkperiode nodig hebben van twee weken. Je wordt voor de behandeling opgenomen op het dagcentrum. De behandeling wordt uitgevoerd onder een lichte narcose, waarbij je wel aanspreekbaar blijft.

Voorbereiding

  • Om je goed te kunnen behandelen is het belangrijk dat je al een neurologisch onderzoek hebt gehad.
  • De behandeling vindt plaats onder röntgendoorlichting. Als je zwanger bent of zou kunnen zijn geef je dit door vóór het onderzoek!
  • Je dient voor de behandeling nuchter te zijn, zoals afgesproken met de anesthesioloog.
  • Stoppen met bloedverdunner of antistollingsmiddel
    Gebruik je een antistollingsmiddel (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom) dan is het nodig dat je zo spoedig mogelijk contact opneemt met de trombosedienst, zodat zij ervoor kunnen zorgen dat de INR-waarde op de dag van de behandeling 1.6 of lager is.

De dag van de behandeling

Op het dagcentrum krijg je een speciaal jasje aan en ga je in een bed liggen. Je wordt naar de polikliniek pijnbestrijding gebracht voor de behandeling. Hier krijg je in jouw hand of arm een infuusnaaldje ingebracht om narcosevloeistof met een spuitje in te kunnen brengen.

Onder röntgendoorlichting wordt op jouw wang met een stift de plaats bepaald waar geprikt gaat worden. Op die plaats wordt de huid verdoofd.  Daarna word je onder lichte narcose gebracht. Hierna wordt een naald met een elektrode tot aan de kern van de zenuw ingebracht. Met elektrische prikkels wordt de exacte plaats van de elektrode bepaald. Je geeft aan waar je de prikkels precies voelt.

Voordat de zenuw met warmte behandeld wordt, krijg je weer de lichte narcose waarbij je wel aanspreekbaar blijft. De elektrode wordt verwarmd.

Duur van de behandeling
De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

  • Na de behandeling ga je terug naar het dagcentrum. Na ongeveer 1 uur mag je naar huis.
  • Na de behandeling mag je niet zelf aan het verkeer deelnemen. Zorg er daarom voor dat iemand je komt ophalen.
  • Je krijgt een controle afspraak mee voor 2 maanden na de behandeling.
  • Het kan tot maximaal 2 maanden duren voordat je resultaat van de behandeling kunt verwachten. Sommige patiënten reageren sneller en bemerken al na een paar weken resultaat.
  • Je kunt een dof gevoel krijgen op de plek waar de pijn heeft gezeten. Dit trekt na een tijd weg, maar het is niet van te voren te bepalen hoelang dit gevoel aanhoudt.
  • Na de behandeling kan de prikplaats wat verdikt zijn. Dit trekt weer weg.
  • De pleister mag je ‘s avonds verwijderen.
  • Douchen of baden mag.
  • Krijg je binnen 6 uur na de behandeling koorts boven de 38,5º C, raadpleeg dan jouw huisarts.
  • Je kunt de eerste 7 tot 10 dagen na de behandeling last hebben van napijn. Dit kan een branderig gevoel bij de prikplaats zijn, of de pijnklacht kan wat verergeren. Meestal is dit te onderdrukken met een lichte pijnstiller als paracetamol of het medicijn dat je al gebruikt voor jouw pijnklachten. Als de pijnklachten aanhouden of terugkomen, kun je dezelfde behandeling opnieuw ondergaan.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig door te lezen.

Heb je nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Pijnbestrijding, telefoon 040 - 286 48 61.

Met medische vragen kun je terecht bij jouw behandelend specialist.